Smerter og ubehag er noe vi alle er kjent med, men når er plagene så alvorlige at du bør oppsøke lege? Verdenspostens helseredaksjon har svaret.

Ukontrollert blodtap

De fleste av oss har vel opplevd å blø, enten det skyldes skrubbsår eller feilskjær med brødkniven i en opphetet diskusjon. En tommelfingerregel kan være grei å ha, er den borte og blodet fosser ut, anbefales det at du oppsøker lege. Dype sår i mageregion og i områdene nær de viktige hovedpulsårene er også en grunn til å oppsøke lege. Har du dekket til møblene med plast, kan du imidlertid vente.

Sirkulasjonsvikt

Dersom du merker at det ikke kommer nok blod til viktige organer kan det være at du er rammet av sirkulasjonsvikt (muligens som følge av blodtapet). Fra gammelt av heter det at man bør passe på at det kommer nok blod til organene som trenger det, men nyere forskning er like entydig. Hvis du ikke har noen til å hjelpe deg, kan det være lurt å oppsøke lege mens beina fortsatt kan bære deg. Er det langt til lege, kan du forsøke et brett paracet og se om det demper situasjonen.

Blått ansikt

Dersom ansiktet ditt begynner å bli blått kan det være et tegn på at blodet ikke tar opp nok oksygen. Før du plager en lege kan det være greit å sjekke at du ikke har noe stramt rundt halsen eller en noe som dekker over ansiktet. Husk at det er lite som er flauere enn å komme til legen bare for at hun trekker plastposen av hodet ditt med en oppgitt hoderysting.

Manglende lemmer

Tell fingre, hender, armer, bein, føtter og tær. Hvis sluttsummen ikke er et partall kan det tyde på at noe mangler. Opplever du samtidig ukontrollert blodtap bør veien til legen ikke være lang. Men aller først bør du sjekke med venner og familie om det er en kjent mangel i slekten.

Tullprat

Still deg foran speilet og prat litt om løst og fast. Hvis du ikke forstår et ord av hva du sier, kan det hende at du har slag eller drypp. Husk å sjekke språkinnstillingene før du kontakter lege.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

*