Kommune-Norge er ikke imponert over asylsøkerne som kommer hit til landet. De som søker seg til Norge må gjennom en lang og hard utvelgelsesprosess før de kan bli bosatt rundt omkring i landet. Det kan bli snakk om et nytt «felles-opptak» til høsten.

Hvert år kommer det mange mennesker til Norge som har flyktet fra vanskelige forhold i sitt hjemland. Nå viser det seg at det ikke bare tar lang tid å få behandlet søknaden om opphold; er du asylsøker med håp om å få et sted å bo trenger du nemlig mer å skilte med enn å ha hatt det vanskelig der du kom fra. Du må nemlig passe inn!

– Det er ikke det at vi har noe imot svarte, sier Per Oskar utvelgelsesansvarlig i en middels stor kommune i Sør-Norge, – men de er jo ikke slik som på TV!

Få snakker amerikansk
Det er blant annet asylsøkere fra Somalia som har problemer med å få et sted å bo. Per Oskar forteller at kommunen har hatt flere mislykkede forsøk med å integrere somaliere. Han mener grunnen er at nær sagt ingen av dem snakker amerikansk. Få av dem er spesielt flinke til å spille basketball, og det er dessuten nesten ingen av dem som ler slik for eksempel Eddie Murphy gjør. – Vi ser jo sånne på TV nesten hver dag, og disse tar vi gjerne i mot, fortsetter Oskar.

Oskar er i disse dager på rundtur i landets asylmottak for å finne innvandrere som passer hans kommune. Nå er det flinke musikere som står øverst på lista. Fra før av har kommunen afrikaner som spiller i den lokale basketball-klubben. – Han er vi veldig fornøyd med, sier Oskar.

Løsning i sikte
Men nå kan kommunene få hjelp. Etter hva VP forstår kan det bli snakk om et nytt sentralt “opptak” av asylsøkere. Her vil søkerne bli registrert med forskjellig egenskaper, som blant annet nettop ferdigheter på idrettsbanen og selvsagt utstråling.

– Slik det er nå ender vi jo bare opp med folk som ser ut omtrent som oss selv, sier Oskar som ser med forhåpning på det nye opptaket. Han regner også med å spare masse tid på den nye ordningen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

*